Çocuk ve Genç Psikiyatrisi
İlk başvuru öncesi bilinmesi gerekenler
İlk Muayene Öncesi Bilgilendirme
- Görüşmeler 50 dakikadır.
- İlk görüşmede başvuru nedeni tanımlanır, detaylandırılır, çocuk/genç ve aileyi bu sürece getiren biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörler ele alınır. Çocuğun/gencin psikiyatrik muayenesi yapılır.
- Bazı durumlarda okul öğretmeninden ve rehberlik servisinden çocukla ilgili alınacak bilgiler önemlidir. Ebeveyn ve çocuğa bu durumun neden gerekli olduğu açıklanır, onay verilmesi durumunda okulla irtibata geçilebilir.
- Tüm olgulara gerekmemekle birlikte, bazı durumlarda tahlil ya da nöropsikolojik test istenebilir, çocuk/genç ve aileden bazı ölçeklerin doldurulması talep edilebilir. Bunlar psikiyatrik hastalık teşhisi koydurmaz, tanısal değerlendirmenin bir parçasıdır ve tedavi sonuçlarının takibi açısından önemlidir.
- Yapılan değerlendirmelerle, eğer yaşanan sorunların psikiyatrik bir durumla ilişkili olduğu düşünülürse bunun tanısı konur ya da normal gelişimden sapma olup olmadığı tespit edilir, tedaviye gerek olup olmadığı kararlaştırılır, gerektiği durumlarda tedavi planlaması yapılır, ailenin ve gerekli durumlarda okulun bu plana dahil edilmesi sağlanır.
- Değerlendirmenin tamamlanması ve tedavi planlamasının yapılması birkaç görüşme sürebilir.
- Tedavi planında mevcut durumla ilgili bilgi verilir, bilimsel etkinliği gösterilen tedavi seçeneklerinin çocuk/genç ve aile ile paylaşıldığı ve sürecin birlikte oluşturulduğu ortak çalışma yaklaşımı benimsenir.
- Tedavinin biçimi her olgunun özelliğine göre değişir:
Nörogelişimsel farklılık/ bozukluklarda, çocuğun becerilerinin destekleneceği özel eğitim uzmanı, konuşma terapisti, ergoterapist gibi uzmanlara yönlendirebiliyorum ve belli aralıklarla ilerlemeleri değerlendiriyorum. Sosyal beceri eğitimi tedavi planında yer aldığında kendim uygulayabiliyorum.
Tedavi planında öncelikle psikoterapinin yer alması kanaati oluştuğunda, eğer çocuğun/ gencin en çok fayda sağlayacağını düşündüğüm terapi ekolü benim yetkin olduğum ekollerden biri ise bu süreci üstlenebilirim, yetkin olduğunu düşündüğüm bir terapiste yönlendirebilirim ya da halihazırda terapi ilişkisi kurduğu, yetkin bir psikoterapistle sürecine devam ediyorsa işbirliği yapabilirim.
Tedavi planına ebeveyn danışmanlığı, okul ve ev bazlı psikososyal yaklaşımlar dahil edilir.
Belirtilerin şiddeti ağır ise, acil/ kısa sürede tedavi gerekiyorsa, haftalık psikoterapi seanslarını sürdürmek mümkün olmayacaksa ilaçlı tedaviler tercih edilir. Önerilen tedaviyle ilgili olası endişelerinizi paylaşabilirsiniz, size gerekçeleriyle anlatılması ve sorularınızın yanıtlanması tereddütlerinizi giderecektir.
Dış merkezden çocuk doktoru, klinik psikolog, özel eğitim uzmanı, rehber öğretmen, ergoterapist, çocuk gelişim uzmanı tarafında yönlendirilen çocuklar için yönlendiren kişi ile irtibatta olmayı önemsiyor, süreci birlikte yürütüyorum.
Bazı durumlarda tedavi planı, ebeveynin bireysel destek almasını ya da ebeveynlerin çift terapisine yönlendirilmesini içerebilir.
- Görüşme süresinin daha verimli kullanılmasına yardımcı olabilmek için dikkat edebilecekleriniz;
- Çocuğunuzu bilgilendirerek ve hazırlayarak getirin.
- Randevu oluşturulduktan sonra size yollanan “Ön Bilgilendirme Formu”nu doldurarak görüşme öncesinde bize ulaştırın.
- Daha önceden çocuk psikiyatristi, psikolog ya da özel eğitim için başvuru yapılmışsa, buradan alınan değerlendirme raporlarının (tedavi ve müdahalelerin içeriği, uygulama süreleri, başarı düzeyleri ve yan etkilerinin yer alması çok önemlidir) görüşmeye getirilmesi, görüşmenin verimini ve tedavi planlamasının başarısını artıracaktır.